Wiosenna Jajecznica z Gęsich Jaj

 


Jaja gęsie zwykle są dwa raz większe od kurzych.

Znoszą je gęsi domowe szare, łabędzionose , białoczelne lub kanadyjskie.  Skorupka jaj gęsich  jest wyjątkowo twarda i ciężka do rozbicia. 

Nasze gęsi szare niosą jajka tylko od marca do maja. Nie wiem jak jest z innymi gatunkami?

Jajko od gęsi najprościej zdobyć na targu, czy od znajomego rolnika. W sklepie na próżno ich szukać. Zapewne też gdyby były dostępne w markecie, to ich wartości mogły być dyskusyjne. 



Smak jaj gęsich jest zupełnie inny od kurzych.

Są one o wiele bardziej tłuste i odżywcze. Ma się wrażenie, jakby się jadło tylko samo żółtko. Nie każdemu będzie to odpowiadać. 

Trudno jest zjeść całe gęsie jajo. Z jednego  wychodzi syta jajecznica nawet dla dwóch osób. To idealna propozycja na obfite śniadanie, które ma nas odżywić na cały prawie dzień. 




Do wykonania jajecznicy polecam użyć Oliwy z oliwek 

Smażona na maśle może być jeszcze bardziej tłusta. Zielony szczypiorek nada jej lekkości i aromatu.

Jeśli nie mamy szczypiorku, może też być seler naciowy lub inna zielenina. Świetnie nadaje się też Bluszczyk kurdybanek, którego bez trudu można znaleźć o tej porze w dzikich ogródkach. 



Jako dodatki mogą też być: zielona sałata (najlepiej z własnej uprawy) , rzodkiewka (lub kiełki rzodkiewki). Polecam również z solidną łyżką dobrego tartego chrzanu. 

Zdrowy i smaczny posiłek prosto od Natury. 


Wartości odżywcze jaj gęsich

Jaja gęsie stanowią doskonałe źródło białka oraz tłuszczów. Procentowo wygląda to prawie pół na pół: biało/tłuszcz. Natomiast węglowodanów mają nie wiele, bo tylko około 5 % zawartości. Jaja te są też wyjątkowo obfite w cholesterol  (nie jest on jednak tak szkodliwy jak powszechnie głosi konwencjonalna nauka o żywieniu).

Jeśli chodzi o witaminy to najwięcej mają z grupy B (najwięcej B12), jest też wit. A  oraz  D. Minerały, jakie można znaleźć w jajkach to m.in. Żelazo, Wapń, Cynk, Fosfor, Magnez i inne.


Komentarze

  1. Jeszcze chyba nie jadłam gęsiego jaja, ale pewnie koty by mi pomogły zjeść ;) One więcej źrą niż ja sama :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Kilka razy miałam okazję zjeść takie jajo i bardzo mi smakowało ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie miałam okazji spróbować :D

    OdpowiedzUsuń
  4. kiedys jadlam jajecznice z jaja strusia kolega załatwilcale pietrow akademikusie najadlo:D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nigdy nie jadłam gęsich jaj, ale chętnie bym spróbowała!
    Buziaki, mój blog ♥

    OdpowiedzUsuń
  6. W życiu nie jadłam takiej jajecznicy :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Szczerze mówiąc nigdy nie próbowałam gęsich jaj. Jak byłam małym dzieckiem to rodzice mieli dość sporo Gęsi Garbonosych, pamiętam jak uwielbiałam na nie spoglądać :)
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarze związane z artykułem. Zazwyczaj odwiedzam komentujących na ich stronach i blogach. Nie zamieszczaj spamu - nie opublikuję go!