Wiosenna sałatka z kwiatków jarmużu


 

Jarmuż jesienny pięknie przezimował. Jest to nasze pierwsze warzywo wiosenne, które zbieram praktycznie od początku kwietnia. Siedzi sobie jeszcze w tunelu, ale ostatnio wypuścił piękne pączki i zaczyna kwitnąć na żółto. 

Poszperałam troszkę, co też mogę z tych kwiatków zrobić? Wyszło na to, że będzie sałatka wiosenna. Oczywiście kwiatki można jeść prawie bezpośrednio, bez jakiejkolwiek obróbki, bo są bardzo smaczne. Nie gorzkie, a nawet słodkawe w smaku, troszkę "orzechowe".  


Jarmuż właściwości

Bogactwo karotenoidu i chlorofilu przemawia na korzyść tego nie docenianego warzywa. Jarmuż należy do rodziny kapustnych. Stanowi doskonałe źródło białka, błonnika, witamin C i K oraz minerałów takich jak potas i wapń.

 Znane są wybitne antynowotworowe właściwości Jarmużu. Sulforafan w nim zawarty chroni m.in. przed rakiem prostaty, płuc i  jelita grubego. Natomiast zawarty w nim Indol hamuje działanie estrogenów, dzięki temu chroni przed rakiem piersi. Chroni również przed innymi rodzajami raka. 

Spożywanie Jarmużu może uchronić nas przed chorobami układu sercowo-naczyniowego. Zdumiewająca jest ilość Witaminy C, którą zawiera to niepozorne warzywo. Może nam więc zagwarantować działanie antyoksydacyjne oraz uodparnia na choroby wirusowe. 




Sałatka z kwiatków Jarmużu

  • Kwiaty Jarmużu nie rozwinięte (pączki)
  • Młode, górne listki Jarmużu 
  • 2 jajka gotowane
  • Rzodkiewka (można pominąć)
  • Pęczek szczypiorku 

Sos do sałatki

  • 2 łyżki oleju z ostropestu (można dać inny) 
  • sok wyciśnięty z połówki limonki
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka majonezu
  • sól do smaku
  • czosnek granulowany do smaku
Przyrządzenie sałatki jest proste i szybkie, bo wystarczy umyć i osuszyć składniki. Następnie pokroić według gustu. Kwiatków nawet nie kroiłam jakoś specjalnie. Ugotowane jajka pokroiłam nożem na grubsze cząstki. 

Wykonanie sosu to kwestia wymieszania składników. I tak oto mamy ekspresową sałatkę wiosenną, bo po co siedzieć długo w kuchni kiedy pogoda zachęca co spacerów. 


Ta sałatka zaskoczyła mnie smakiem. Pierwszy raz jadłam tak wyszukaną potrawę, zarazem z tak prostych składników. 

Komentarze

  1. Ale musi być smaczna, dzięki za przepis :) Prześliczne łabędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. niemam dostepu do jarmuzu w poblizu

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie jadłam, a z przyjemnością bym skosztowała ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki za przepis z chęcią spróbuję :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuje za komentarze związane z artykułem. Zazwyczaj odwiedzam komentujących na ich stronach i blogach. Nie zamieszczaj spamu - nie opublikuję go!